Поради для батьків щодо цифрової грамотності дітей

 



Декілька ключових навичок інтернет-грамотності, яких ви можете навчитися в домашніх умовах разом із дитиною:

  • Ефективно шукати. Починаючи від пошуку матеріалів для шкільного домашнього завдання, закінчуючи пошуком найновішої серії улюбленого мультсеріалу.  Діти мають розуміти, як оцінювати якість та достовірність матеріалів, які вони завантажують. Більше того, усвідомлювати правомірність використання чужої інформації. Яка відповідальність чекає тих, хто без дозволу взяв наукову роботу, викладену у вільний доступ? Що таке піратство? Чи несеш ти відповідальність, коли завантажуєш піратське відео собі на комп’ютер? А коли завантажуєш із комп’ютера в мережу? Із яких сайтів можна скачувати файли, а з яких ні?
     
  • Захищати свою та чужу приватну інформацію онлайн. В інтернеті є величезна кількість можливостей поширювати інформацію. Діти потребують знань про інтернет-безпеку. Чому не можна створювати прості паролі і як створювати якісні?  Як використовувати налаштування приватності? Як можна в інтернеті поважати приватність своїх друзів?
     
  • Чітко розуміти, коли можна використовувати роботи інших людей. Ми живемо у світі, де все може бути скопійовано, вставлено та навіть заявлено, наче це твоя власна робота. Критично важливо, щоб діти розуміли, як коректно посилатися на джерела і для чого це робити.
     
  • Розуміти інтернет-сліди. Взаємодія в мережі створює крихітні сліди. Діти мають розуміти, що якщо вони створили профіль, запостили або прокоментували щось, це ніколи нікуди більше не дінеться. Інформація стане публічною. І навіть після видалення дані все одно залишаються у пам’яті мережі. 
     
  • Поважати ідеї та погляди один одного. Щоб бути інтернет-грамотними, діти мають розуміти, що мережа буде чудовим місцем для взаємодії лише тоді, коли ми всі станемо хорошими інтернет-громадянами. Коли будемо поважати почуття один одного, чужу творчість  та приватність. 
     
  • Правильно комунікувати.  Діти мають розуміти, що інтернет-комунікація – це не просто кліки та лайки. Це спілкування і взаємодія, щоб вибудувати стосунки у сучасному світі. Як розповідати історії, щоб вони змушували людей звертати увагу і діяти? Як шукати нові можливості в мережі? Як за допомогою інтернету змінювати світ на краще тут і зараз?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Завдання для підготовки до міської олімпіади з математики

НМТ–2023: КАЛЕНДАР ПРОВЕДЕННЯ